KONDUKTORKÉNT A BABAHORDOZÁSRÓL


Üdvözöllek!

Tihanyi Lilla vagyok, konduktorként végeztem a Pető Intézetben. Mozgásfejlesztő terapeutaként dolgozom a Fejlesztőházban, és mellette varrom a babahordozókat.
Az alábbiakban néhány fontos kérdést szeretnék elmagyarázni neked a hordozással kapcsolatban.


Mei Tai vagy kenguru?

    Konduktorként babahordozáshoz csak olyan hordozókat ajánlok, amelyek biztosítják a térdhajlattól térdhajlatig tartó alátámasztást, széles terpeszt, és nem kényszerítik a gyermek gerincét kiegyenesedésre, hanem a hátára rásimulva minden ponton megtámasztják.

Mei Tai:


SSC (formázott csatos hordozó):


A Mei Tai hordozók 3 hónapos kortól, az SSC (csatos hordozók) 6 hónapos kortól használhatóak elöl hordozáshoz , a szivacsos fejtámasz tartja a baba fejét, és a széles body biztosítja az orthopédiailag helyes csípő tartást, tehát a széles terpeszt, ahol a térdek kényelmesen felhúzva akár a popsinál magasabban helyezkednek el. A baba így térhajlattól térdhajlatig alá van támasztva, nem csak az ágyéki szakaszra terhelődik a testsúly, mint a kenguruknál.

 

A Mei Tai és SSC hordozók anyaga (mivel puha) a baba hátára simulva minden ponton megtámasztja a gerincet, mégsem kényszeríti természetellenesen egyenes pozícióba, a baba felhúzott térdekkel, magzati tartáshoz hasonló helyzetben ellazultan simul az édesanyához. Hasfájós gyermekek nagyon gyorsan megnyugszanak ebben a hordozóban, illetve villámgyorsan el is alszanak! :) A kenguruk merevebb háttámlája feleslegesen és károsan kiegyenesíti a gerincet a még ülni nem tudó babák esetében.

Mei Taiban és SSC hordozóban 6 hónapos kortól a gyermeket a hátunkon viselhetjük, amitől nem kell megijedni. Nagyon egyszerűen fel lehet tenni, és a mozdulatsort könnyen be lehet gyakorolni. Kíméli a hordozó személy gerincét, derekát. A gyermek ekkor már képes a gerincét megtartani, a széles alátámasztás eloszlatja a testsúlyt. A nagyobb gyerekek karjaikat már ki is tehetik a vállpántok fölött, illetve a hordozót a cipzár kihúzásával megmagasíthatjuk, így együtt nő a babával.


Miért nem ajánlom a kifelé hordozást?


Több szempontból is károsnak tartom, ha a babát kifelé fordítva helyezzük el a hordozóban. Ha úgy hordozunk, hogy a gyermek nem felénk néz, hanem hátat fordít nekünk, akkor csak az ágyéki részen támasztjuk alá, tehát a lába lóg, a testsúlya nagyon kis területre terhelődik, ami a csípőjének egészségtelen. 

A gerinc nem tud ellazulni, hanem kiegyenesedik, a babák sokszor előredőlnek, merev pozícióba kényszerülve. 


Ha a baba befelé fordul, jobban oda tud bújni édesanyjához, ha sok neki az inger vagy elfáradt, megijedt valamitől (zajok, fények, ingerek). Ha kifelé fordítanánk a babát, ezt a biztonságot veszítenénk el, és bár cipelnénk, mégsem lennénk annyira ott, annyira kéznél neki, mintha befelé fordítanánk.
Ha a baba nagyon szeret nézelődni, 6 hónapos kortól tegyük a hátunkra (jó magasra), és úgy hordozzuk, nagyszerűen kilát, és helyes testhelyzetben tudjuk vinni magunkkal.Milyen hordozókat ajánlok?

A Lillago Mei Tai babahordozó 3-4 hónapos kortól 15 kg-ig használható. Derékpántja szivaccsal bélelt, széles pántokkal lehet a gyermeket magunkra kötni benne.A Lillago SSC csatos hordozónak csatokkal állítható a vállpántja, dereka. Popsinál formázott, könnyű a gyermeket beleilleszteni.

További képek: